Bonsai – małe jest piękne

Posiadanie w swoim domu miniaturki zwykłego drzewa wcale nie wymaga specjalistycznych i bardzo skomplikowanych czynności. Sztuka bonsai, czyli takiego kształtowania zwykłych sadzonek drzew, aby miały odpowiednią wysokość oraz rozgałęzienie, pochodzi z Japonii i liczy sobie już ponad tysiąc lat. Początkowo zajmowali się nią tylko arystokraci, aby później metody hodowli rozpowszechniły się wśród wszystkich osób i przepiękne bonsai zaczęło zdobić różne domostwa.

Wiele osób mylnie sądzi, że bonsai to jakiś specjalny gatunek roślin, jednak w rzeczywistości są to zwykłe drzewa, które zostały jedynie tak ukształtowane. Daną formę bonsai otrzymuje dzięki odpowiedniemu przycinaniu pędów, a także drutowaniu gałązek.

Na świecie wyróżnia się kilkadziesiąt różnego rodzaju szkół formowania drzewek, które dzięki temu mogą na przykład mieć podwójne pnie lub też przypominać pochylające się ku ziemi konary. Zajmowanie się bonsai wymaga także dość dużo czasu, ponieważ gdy nie będziemy troszczyć się o roślinę, wówczas zamiast pięknego rozgałęzionego drzewka zyskamy zwykły krzak.

Obowiązkowym wyposażeniem każdego hodowcy bonsai są nożyczki, specjalne nawozy, a także druciki. Przy pomocy tych akcesoriów można sprawić, że nawet niezbyt ciekawie wyglądające drzewko stanie się przepięknym bonsai. Najważniejsze jest odpowiednie przycinanie młodych pędów. Dzięki temu można spowodować, że drzewko będzie się rozgałęziało, a tym samym zagęszczało i rodziło nowe liście. Żeby nadać mu pożądany kształt, trzeba użyć do tego drucików, którymi okręca się gałązki i nadaje im właściwy kierunek rośnięcia. W zależności od tego z jakim bonsai mamy do czynienia, hodujemy je albo wewnątrz pomieszczeń, albo na zewnątrz. Na przykład te odmiany, które powinno się trzymać na świeżym powietrzu, to dęby, buki, jałowce czy sosny. Z kolei do wnętrz przeznaczone są orientalne gatunki, czyli fikusy, grubosze czy wiązy. Do gatunków dobiera się także odpowiednie nawozy, sposób podlewania lub też temperaturę, dlatego też zawsze trzeba sprawdzać z jakim bonsai mamy do czynienia.